Karfiolos paleopizza-alap

karfiolos paleopizza alaplap

A paleoban, az egyik legjobban hiányolt étel a kenyérfélék mellett, a tészták., ezek zászlóvívője, a sokak által imádott pizza.

 

Jó hír!

Nem kell lemondani róla teljes mértékben, van a paleo-gasztronómia részében kiváló, kiváltó megoldás!

Nagyon egyszerű, gyorsan elkészíthető  a recept, ízlés szerint variálható, (Paleon belül!), és pl. a finnyásokkal is megszerethető, zöldséget, +zsíradékot is könnyebben a szervezetbe juttató megoldás, így burkoltan is… 😉

 

Hozzávalók:

(Mennyiség: 2 db kb. 28cm Ø pizza alaplap)

1db közepes karfiol (Vagy ennek megfelelő menyiséget adő zeller, fehérrépa, ill. ezeknek a keveréke)

2-3 db tojás, (méret szerint)

2 ek olvadt zsír (A fokhagymás sülthús maradék zsírja megdobja az ízvilágot!)

Fokhagyma, garam masala, őröltbors, oregano, bazsalikom, só, ízlés szerint.

 

Elkészítés:

A sütőt bekapcsolom, előmelegítem 180 C°-ra…

A megtísztított, nyers karfiolt egy nagylyukú, (pl. tök) reszelőn belereszelem egy tálba, ráütöm a tojásokat, hozzáadom a fűszereket és összekeverem. (Gyors és nagy segítség reszelés helyett a rózsáira szedett, vagy  akár más zöldségből a negyedbe vágott, aprítóval összeszecskázott technika.)

A 2 db lyukacsos, kör alaku pizzasütőlapra vágok sütőpapirt. (Ennek hiányában más is jó, egy gáz-tepsi nagyságúban, nagy szögletes pizza lesz.)

Elfelezem a masszát, és lyukmentesen elsimítgatom, az egyenletes vastagságra ügyelve, pizzalap formára.

Beteszem az így elkészített lapokat  180 C°-on 12 percre a hőlégkeveréses sütőbe.

Ha lejárt az idő, kiveszem, faalátétre teszem, és óvatosan átfordítom (ami felül volt az most alul lesz, lásd a fotón), az így már egybesült pizzatészta lapot a sütőlapra, lehántva róla a sütőpapírt. (Már nem kell.)

Majd visszahelyezem a sütőbe 5-10 percre.

 

Ötlet:

Elő lehet sütni így a pizzalapokat, és akár lefagyasztani is, a későbbi gyorsabb felhasználásra… 😉

 

 

Eddig a zöldséges paleo-pizza recept alapja!

 

A feltét variációk a másik receptben!

Az ízlés szerint elkészített, felszelt feltéteket felhelyezem, és újabb 10-15 percre visszahelyezem a sütőbe…

Frissen melegen és hidehen is eteti magát!

 

Boldog jó étvágyat! 😉

0

No Comments

Leave a Reply