Paleo piglet-chips

Paleo piglet-chips sorozat

 

Paleo piglet-chips, (Malacka után szabadon /A.A.Milne: Micimackó), tepertő, töpörtyű, ki miként ismerri, szereti…

 

Hozzávalók:

3 kg sütnivaló zsírszalonna

6 ek disznózsír (az előző sütésből)

 

 

Elkészítése:

A zsírszalonnát kb. 2 x 2 cm széles, egyforma kockákra vágom.

Nagy edénybe a zsírt aláteszem, megolvasztom, és beleöntve az összedarabolt zsírszalonnát sütni kezdem.

(Az elején nagy lángon, sűrűn kevergetve, majd takarékon, nehogy megégjen a zsír!)

A zsír azért kell alá, hogy ne kapjon le az alja!

 

(Hagyományosan tesznek bele kis tejet, szokástól, tájegységtől függően a sütés elején, akár kis sóval is, vagy a vége felé, a színe miatt.)

A TEJ SEMMILYEN FORMÁBAN ÉS MENNYISÉGBEN NEM AJÁNLOTT EMBERI FOGYASZTÁSRA!

A TEJ NEM PALEO! – ÁBSZ-t okoz!

Bővebben:

http://paleomedicina.com/hu/blog/2013/01/atereszto-bel-szindroma-absz-mindent-visz-a-kronikus-civilizacios-betegsegek-korokaban

 

Amikor már megsült, akkor lemerem a zsír tetejéről, burgonyapaszírozóval kinyomkodom, és lyukacsos, fém szűrőedényben hagyom kihülni.

Kissé sóval fűszerezem, ha kihült és csomagolható suliba, munkába, azonnali energiaforrásként, különösebb hűtést sem igényel..

Ha lehült a zsír is, akkor fém véndőbe, vagy más zárható edényekbe merem és hűvös helyen tárolom felhasználásig…

(Fontos! Az edény belül hibátlan legyen, különben a zsír oxidálódni kezd, és megavasodik!)

 

3 kg zsírszalonnából 45 dkg tepertő és 2,38 kg zsír sikeredett…

 5 kg zsírszalonnából, kb. 63 dkg piglet-chips, és 3,5 kg zsír lett, 2 óra alatt! (Fotón!)

(Az arányok változhatnak a sertés zsírösszetételétől, víztartalmától, etetési tartásától is.)

 

Érdemes vele vacakolni, mert tejmentes – a boltokban kaphatóakkal ellentétben, – a zsírt pedig, a hűtőben tartás után sem kell jégcsákánnyal kibányászni az edényből, hanem szépen, könnyen, grízesen kikanalazható!

 

Ötlet:

Azért álltam rá a 3 kg-s adagokra, mert az egyik kedvenc fehér fazekamba kényelmesen belefér, nem potyog ki kevergetés közben, és felhasználástól függően 2 – 3 hétig is kitart

Az edény alján maradt zsírra dobok sót és pár gerezd egész, vagy tört fokhagymát, azt megpirítva fűszeres zsírként teszem el, ill. használom fel naturabb ételek ízesítéséhez, pl, tükörtöjás, vagy kenyér feltétnek stb…

 

 

Boldog jó étvágyat! 😉

 

0

No Comments

Leave a Reply