Hagymás ciabatta

paleos, hagymás cibatta

Ez a hagymás cibatta lehet kenyér, zsemlye, ill. muffin formától függően, egy olyan pékárú helyettesítő, amit a paleo-muglik is elismerően majszolhatnak… 😉 Talán elsőre macerásnak, vagy bonyolultnak tűnik a recept, de pillanatok alatt készen van és az íze kárpótol mindenért… Ha muffin formát választasz a sütéskor, akkor nagyon cuki, mini hamburgereket varázsolhatsz belőle, akár buliba, partyra, vegy munkába, suliba is könnyen hurcolható.   Hozzávalók: 1 ek mandulaliszt 1 ek tökmagliszt 1 ek lenmagliszt 1 ek útifűmaghéj liszt 1 ek útifűmaghéj pehely 1 ek száritott vöröshagyma pehely 1 tk szódabikarbóna 1 db kis citrom frissen facsart leve 4 ek zsír (sült húsos megfirkálja) 6 db tojás 1 db nyers vöröshagyma aprítva (netto 10 dkg) 1 tk fokhagyma (por is lehet) 1 tk bazsalikom (szárított, vagy apróra vágott) 1 mkk őrölt vegyes bors 1 mkk Himalaya só 1 tk méz (opcionális) 1 marék tökmag durvára aprítva + tökmag, szezámmag, lenmag, napraforgómag a tetjére…   Elkészítés: Előmelegítem a sütőt 180 C°-ra. Sütőpapírt helyezek a kenyér formába, vagy a tepsibe a zsemléknek. Ha muffinformát használok, akkor kizsírozom a formát, és/vagy muffin papir kosárkákat teszek bel. Egyik, nagyobb tálba szétválasztva a tojásokat a sárgákat zsírral, hagymákkal és a tört tökmagdarabokkal összekeverem. (Lehet a kenyérbélbe is tenni 1-1 ek szezámmagot, lenmagot figyelembe véve az omega6-ot!) A szárazanyagokat összekeverem a szódabikarbónával és a fűszerekkel és hozzákeverem a sárgájákhoz. Legvégén a citrom levét adagolom, és pár gyors mozdulattal átforgatom, amint felhabzik. A fehérjéket felverem egy csipet sóval. A felvert fehérjét a bekevert sárgájás lisztes alaphoz keverem óvatosan, több lépésben, mint a vizes piskótáknál, hogy ne törjön össze a hab. Kicsit várok, hogy megszívja magát a tésztában lévő útifűmaghéj anyagok. (Pár perc) Nedves kézzel zsemlyéket formázok, ill. be a kenyérformába, vagy a muffin formába kanalazom. Megszórom a tetejét a magokkal és beteszem a sütőbe. 180 C°-on sütöm hőlégkeverésesben a 6 db zsemlyét (fotón), vagy a 12 db muffin formában, 30 percig. A kenyeret 190 C°-on 30 percig, majd 180 C°-on még 15 percig sütöm.  Tűpróba! (Ha erős a sütő, akkor érdemes a kenyér tetejére sütőpapírt tenni, nehogy megégjen a teteje és megkeseredjen…) Rácson kihűtöm és fogyasztható, tölthető…   Boldog, jó étvágyat! 😉   * Mivel a citrom leve, a tojások mérete, is befolyásolhatja az állagát, ha kell lehet játszani a szárazanyag arányokkal, a kellő állag eléréséhez…

0

No Comments

Leave a Reply