Hagymás ciabatta kenyér, – másként…

Az ugye, már tiszta a webemet olvasó lelkes kezdő/túrista, vagy rutinos paleosoknak, hogy a paleoban nincs szükség kenyérre!

Ez így már a kivagyiság, vagy a tévelygők asztal szélébe kapaszkodása, netán csak az egyszerű, gasztronómiai igény szülte.

Ez nem nyílt  lebeszélés volt, csak finom utalás és terelgetés a paleon belüli kóválygások ellen…

A kenyér állagra  hihetetlenül puha, ruhalmas, szinte kalácsra emlékeztető.

 

Ez a recept abban tér el a másik hagymás ciabatta zsemléktől, hogy ebben nincsen magliszt.

A magokat, magliszeteket sem szabad nyakló nélkül fogyasztani.

(Nem csak az omega 6 gyulladáskeltő hatása miatt, hanem a magokban található enzim blokkolók is okozhatnak igen komoly panaszokat, különösen az arra érzékenyeknek is!)

A hihetetlen, – hagyományos kenyeret megszégyenítő – bél puhasága, rugalmassága nem mindennapi és határozottan eltér a paleoman megszokott csupa magos, néha kükemény társaitól…

Ha muffin formát választasz a sütéskor, akkor nagyon cuki, mini hamburgereket varázsolhatsz belőle, akár buliba, partyra, vegy munkába, suliba is könnyen hurcolható.

 

Hozzávalók:

 

6 db tojás

2 ek útifűmaghéj liszt

3 ek útifűmaghéj pehely

1 ek száritott vöröshagyma pehely

1 tk szódabikarbóna

1 db kis citrom frissen facsart leve

4 ek zsír (sült húsos megfirkálja)

1 db nyers vöröshagyma aprítva (netto 10 dkg)

1 tk fokhagyma (granulátumpor is lehet)

1 tk bazsalikom (szárított, vagy apróra vágott)

1 mkk őrölt vegyes bors

1 mkk Himalaya só

1 tk méz (opcionális)

1 marék vegyes mag a tetejére, (de ez opcionális, hisz abban az esetben, ha magliszt mentes receptet választunk, kár lenne a tetejét megszórni csakazértis…)

 

Elkészítés:

Előmelegítem a sütőt 180 C°-ra.

Sütőpapírt helyezek a kenyér formába, vagy a tepsibe a zsemléknek. (Ha muffinformát használok, akkor kizsírozom a formát, és/vagy muffin papir kosárkákat teszek bel.)

Egyik, nagyobb tálba szétválasztva a tojásokat a sárgákat zsírral, hagymákkal összekeverem.

A szárazanyagokat a szódabikarbónával és a fűszerekkel majd hozzákeverem a sárgájához.

Legvégén a citrom levét adagolom, és pár gyors mozdulattal átforgatom, amint felhabzik.

A fehérjéket felverem egy csipet sóval.

A felvert fehérjét a bekevert sárgájás lisztes alaphoz keverem óvatosan, több lépésben, mint a vizes piskótáknál, hogy ne törjön össze a hab.

Kicsit várok, figyelem, hogy megszívja magát a tésztában lévő útifűmaghéj anyagok. (Pár perc)

Nedves kézzel zsemlyéket formázok, ill. be a kenyérformába, vagy a muffin formába kanalazom.

Megkenhetem a tetejét egy tojássárgájával és beteszem a sütőbe.

 

180 C°-on sütöm hőlégkeverésesben a 6 db zsemlyét vagy a 12 db muffin formában, 30 percig.

A kenyeret (fotón), 190 C°-on 30 percig, majd 180 C°-on még 15 percig sütöm.  Tűpróba!

(Ha erős a sütő, akkor érdemes a kenyér tetejére sütőpapírt tenni, – (ha hőlégkeveréses, akkor egy megnedvesített főzőkanállal lesúlyzózni), – nehogy megégjen a teteje és megkeseredjen…)

 

Rácson kihűtöm, szeletelem  és fogyasztható…

 

 

Tipp: * Mivel a citrom leve, a tojások mérete, is befolyásolhatja az állagát, ha kell lehet játszani a szárazanyag arányokkal, a kellő állag eléréséhez…

A kenyértésztát a forma megtartja, de  ha zsemlét szeretnénk, lehet több útifűmaghéj pelyhet kíván a zsemleforma sütés közbeni megtartásához.

 

Boldog, jó étvágyat! 😉

 

 

0

No Comments

Leave a Reply