Az ugye, már tiszta a webemet olvasó lelkes kezdő/túrista, vagy rutinos paleosoknak, hogy a paleoban nincs szükség kenyérre!
Ez így már a kivagyiság, vagy a tévelygők asztal szélébe kapaszkodása, netán csak az egyszerű, gasztronómiai igény szülte.
Ez nem nyílt lebeszélés volt, csak finom utalás és terelgetés a paleon belüli kóválygások ellen…
A kenyér állagra hihetetlenül puha, ruhalmas, szinte kalácsra emlékeztető.
Ez a recept abban tér el a másik hagymás ciabatta zsemléktől, hogy ebben nincsen magliszt.
A magokat, magliszeteket sem szabad nyakló nélkül fogyasztani.
(Nem csak az omega 6 gyulladáskeltő hatása miatt, hanem a magokban található enzim blokkolók is okozhatnak igen komoly panaszokat, különösen az arra érzékenyeknek is!)
A hihetetlen, – hagyományos kenyeret megszégyenítő – bél puhasága, rugalmassága nem mindennapi és határozottan eltér a paleoman megszokott csupa magos, néha kükemény társaitól…
Ha muffin formát választasz a sütéskor, akkor nagyon cuki, mini hamburgereket varázsolhatsz belőle, akár buliba, partyra, vegy munkába, suliba is könnyen hurcolható.
Hozzávalók:
6 db tojás
2 ek útifűmaghéj liszt
3 ek útifűmaghéj pehely
1 ek száritott vöröshagyma pehely
1 tk szódabikarbóna
1 db kis citrom frissen facsart leve
4 ek zsír (sült húsos megfirkálja)
1 db nyers vöröshagyma aprítva (netto 10 dkg)
1 tk fokhagyma (granulátumpor is lehet)
1 tk bazsalikom (szárított, vagy apróra vágott)
1 mkk őrölt vegyes bors
1 mkk Himalaya só
1 tk méz (opcionális)
1 marék vegyes mag a tetejére, (de ez opcionális, hisz abban az esetben, ha magliszt mentes receptet választunk, kár lenne a tetejét megszórni csakazértis…)
Elkészítés:
Előmelegítem a sütőt 180 C°-ra.
Sütőpapírt helyezek a kenyér formába, vagy a tepsibe a zsemléknek. (Ha muffinformát használok, akkor kizsírozom a formát, és/vagy muffin papir kosárkákat teszek bel.)
Egyik, nagyobb tálba szétválasztva a tojásokat a sárgákat zsírral, hagymákkal összekeverem.
A szárazanyagokat a szódabikarbónával és a fűszerekkel majd hozzákeverem a sárgájához.
Legvégén a citrom levét adagolom, és pár gyors mozdulattal átforgatom, amint felhabzik.
A fehérjéket felverem egy csipet sóval.
A felvert fehérjét a bekevert sárgájás lisztes alaphoz keverem óvatosan, több lépésben, mint a vizes piskótáknál, hogy ne törjön össze a hab.
Kicsit várok, figyelem, hogy megszívja magát a tésztában lévő útifűmaghéj anyagok. (Pár perc)
Nedves kézzel zsemlyéket formázok, ill. be a kenyérformába, vagy a muffin formába kanalazom.
Megkenhetem a tetejét egy tojássárgájával és beteszem a sütőbe.
180 C°-on sütöm hőlégkeverésesben a 6 db zsemlyét vagy a 12 db muffin formában, 30 percig.
A kenyeret (fotón), 190 C°-on 30 percig, majd 180 C°-on még 15 percig sütöm. Tűpróba!
(Ha erős a sütő, akkor érdemes a kenyér tetejére sütőpapírt tenni, – (ha hőlégkeveréses, akkor egy megnedvesített főzőkanállal lesúlyzózni), – nehogy megégjen a teteje és megkeseredjen…)
Rácson kihűtöm, szeletelem és fogyasztható…
Tipp: * Mivel a citrom leve, a tojások mérete, is befolyásolhatja az állagát, ha kell lehet játszani a szárazanyag arányokkal, a kellő állag eléréséhez…
A kenyértésztát a forma megtartja, de ha zsemlét szeretnénk, lehet több útifűmaghéj pelyhet kíván a zsemleforma sütés közbeni megtartásához.
Boldog, jó étvágyat! 😉
0
No Comments