Egy különleges édeskés-fűszeres köret, bármilyen húsételhez ajánlott!
Különleges, fahéjas fűszerezése miatt, kicsit karácsonyi hangulat is körbelengheti…
Hozzávalók:
3 db közepes méretű cékla
1 db hasonló összméretú sütőtök
1 db közepes méretű alma
1 db vöröshagyma
2 gerezd fokhagyma
5 ek zsír
1 szelet 0,5 cm vastag szalonna szelet
1 tk citrom leve
Fűszerek:
Himalaya só, bors, szegfűszeg, szerecsendió, gyömbér, fahéj, ízlés szerint…
Elkészítés:
Céklát, tököt, almát, hagymákat meghámozom, amit kell magtalanítom. és lehet vagy szeletre, de a képen újjnyi egyforma kockákra vágtam.
A szalonnát öszzevágtam a hagymákkal feltettem pirítani a zsírban nagy lángon, nem otthagyva.
Amikor már szép a hagyma, ráöntöm a céklát, átkeverem, és lefedve sütöm/párolom.
Kb. 10 perc múlva rádobom a sütőtököt, étkeverem, majd újabb 10 perc múlva az alma kockákat és a füszereket majd átkeverem az egészet.
(Azért kell különböző időkben betenni az alapanyagokat, mert másként reagálnak a hőre. Először nekem eltönk a sütőtök teljesen szaftos lett, mert összesett, viszont a céklának kell legalább 20 perc, hogy átpuhuljon…)
Mikor már mindegyik puha, ha kell még utána fűszerezek.
Ötlet:
Melegen, frissen tálalható, újramelegíthető, vagy hidegtálra is különlegesség, de akkor érdemes a felesleges zsírt lecsöpögtetni hűtés előtt…
Ha szeretnénk, hogy a sütőtök megtartsa a kocka forműját tálalásig, akkor először a sütőtököt kell forró zsíron megpirítani, kimerni, és úgy kezdeni el a céklával a köretsor sütését.
Boldog jó étvágyat! 😉
0
No Comments