Cékla+sütőtök+alma köret

cékla+sütőtök+alma köret

 

Egy különleges édeskés-fűszeres köret, bármilyen húsételhez ajánlott!

Különleges, fahéjas fűszerezése miatt, kicsit karácsonyi hangulat is körbelengheti…

 

Hozzávalók:

3 db közepes méretű cékla

1 db hasonló összméretú sütőtök

1 db közepes méretű alma

1 db vöröshagyma

2 gerezd fokhagyma

5 ek zsír

1 szelet 0,5 cm vastag szalonna szelet

1 tk citrom leve

Fűszerek:

Himalaya só, bors, szegfűszeg, szerecsendió, gyömbér, fahéj, ízlés szerint…

 

Elkészítés:

Céklát, tököt, almát, hagymákat meghámozom, amit kell magtalanítom. és lehet vagy szeletre, de a képen újjnyi egyforma kockákra vágtam.

A szalonnát öszzevágtam a hagymákkal feltettem pirítani a zsírban nagy lángon, nem otthagyva.

Amikor már szép a hagyma, ráöntöm a céklát, átkeverem, és lefedve sütöm/párolom.

Kb. 10 perc múlva rádobom a sütőtököt, étkeverem, majd újabb 10 perc múlva az alma kockákat és a füszereket majd átkeverem az egészet.

(Azért kell különböző időkben betenni az alapanyagokat, mert másként reagálnak a hőre. Először nekem eltönk a sütőtök teljesen szaftos lett, mert összesett, viszont a céklának kell legalább 20 perc, hogy átpuhuljon…)

Mikor már mindegyik puha, ha kell még utána fűszerezek.

 

Ötlet:

Melegen, frissen tálalható, újramelegíthető, vagy hidegtálra is különlegesség, de akkor érdemes a felesleges zsírt lecsöpögtetni hűtés előtt…

Ha szeretnénk, hogy a sütőtök megtartsa a kocka forműját tálalásig, akkor először a sütőtököt kell forró zsíron megpirítani, kimerni, és úgy kezdeni el a céklával a köretsor sütését.

 

 Boldog jó étvágyat! 😉

0

No Comments

Leave a Reply