Paleo alapanyagok

Jar-jar, kampeca

 

Amikor eldöntötted, hogy kezedbe veszed a sorsod és nekivágsz megváltoztatni a táplálkozásodat akkor lehet zavarodottnak, bizonytalannak érezheted magadat azzal kapcsolatban, hogyan is kezdj hozzá és egyáltalán milyen fajta élelmiszert vásárolj…

 

Meglepődve szembesülhetsz a paleo választékkal, na és a más arányú árakkal.

Itt meg kell jegyezzem, hogy az általános civilizációs, silányabb alapélelmiszerekhez képest, természetesen vannak különbségek.
Viszont, mint mindenben a világon, a gasztronómiában is, vannak alapok, amiktől elindulva határ a csillagos ég…
Ugyanígy van a paleoban is.
Vannak egyszerűbb, olcsóbb, természetes alapanyagok, amikből lehet csodás ételeket csinálni és vannak az élelmiszeripar és kereskedelem generálta extrémitások!

Nem kell mindent összevásárolni!

Ahogy egyre inkább belemerülsz a paleo életstílusba, meglátod, hogy sok felesleges megbetegítő készítmények helyett, mennyivel olcsóbb lesz, amikor nem veszel szemete, sem gyógyszereket, kevesebbet eszel, de minőségíbbet, tartalmasabbat, és éhezés nélkül gyógyulsz,  energikusabbá válsz, ha úgy alakul, akár fogyhatsz, kívánod a mozgást, attól függően, a betegséged milyen irányban vittek el…

(Aki rendesen csinálja, legalább pár hónapig, az már nem is akar visszatérni, hisz kinek is hiányoznak már a panaszok?! Talán a mazohistáknak és/vagy a hipochondereknek…)

(Illetve, egyén, gusztus és pénztárca függvény, hogy ki mire áldoz…)
De a legfontosabb, hogy a paleo keretein belül legyen, és annál jobb, minél egyszerübb, tisztább és természetesebb az élelmiszer alapanyag!
Akkor nem lőhetünk nagyon mellé…
Csak akkor a leggazdaságosabb a paleo életmód, ha nem vegyítjük a hagyományossal, hisz részben az addig folytatott ch-függőség miatt nem csökken egészséges mértékre az éhségérzet hiába a minőségi étel, valamint ebben az esetben a ch-vágy miatt is eltolódik az édességek felé, és ezáltal a nem kívánatos maglisztek felé is az étrend…
Az a legoptimálisabb, ha az egész családot bevonjuk, már csak azért is, mert legalább a szeretteinket mentsük meg a birtokunkba került információk hasznosításával!
Főleg az újabb fészekalja utódokat nevelőknek nagy a felelőssége, hisz ki szeretne beteg gyermekeket nevelni, orvosi rendelőkben tölteni az időt, további kemikáliákkal tömni az amúgy is lealázott immunrendszerű, védteleneket, tehetetlenül nézni vergődésüket, kínlódásukat a betegségben…
Sajna a paleo mostanra, részben felkapott divathullám lett, amit félreértelmezett fogyókúrás diétaként kezelnek a populáris paleózók…
Nem kell bunkóssal mammutra vadászni!  (Ez is csak egy idétlen érv a paleót ismeretlenül támadóktól… )

Valójában maga a paleo, a paleolit korok kutatásainak eredményeit figyelembe véve, egy evolóciós alapokon nyugvó, a ma élő természeti népek tanulmányozásának, környezetükkel szimbiózisban élő,  gyakorlati kutatásának eredményeit ötvözve, egy konkrét táplálkozás tervezés, egy életmód, a modern kor adta lehetőségek között!

 

Itt van hát a paleo alapanyagok listája:
 
Zsiradékok:
Sertészsír
Libazsír
Kacsazsír  
Kókuszolaj/kókuszzsír
Hidegen sajtolt extraszűz olívaolaj (csak hidegen elkészített salátákhoz!)
Mogyoróvaj, dióvaj, mandulavaj (sütemény krémek készítéséhez) – házilag könnyen elkészíthető, addig kell őrölni a magot, pl. mandulát, míg a magból vaj keletkezik.
Kókusztejszín (Pl. Cocomas, de a xantán sűrítőtartalom miatt csak óvatosan!)
Piglet-chips (Malacka után szabadon a tepertő, vagy töpörtyű)
 
Lisztek helyett:
Kókusz, reszelékben, vagy lisztben süteményekhez (ez a legolcsóbb sütemény alapanyag!)
 
Szezámmag, (szezámliszt paníroláshoz)
Lenmag, (pehely, és liszt kenyérhez, sós rágcsákhoz)
Mandula (Lidl áruházban kapható! Mandulaliszt natur paleokenyérnek és süteménypiskótához is kiváló)
Diók (Para-, Kesudió)
Mák
Törökmogyoró (Lidl áruházban kapható!) (szigorúan bokron termő, törökmogyoró!)
Tökmag
Napraforgómag
 
Fentiek örleményei, valamint ezek lisztjei;
Maglisztek (különböző, a paleoban elfogadott magok olajtalanított változatai)
 
Tojás:
Bármilyen formában elkészítve (főtt tojás, rántotta, tükörtojást stb.)
 
Húsfélék:
Marha
Sertés
Csirke
Kacsa
Liba
Hal stb. (Pangasiust NE!) A legjobb a halászott!
Belsőségek, valamint csak a paleo szabályoknak megfeleően feldolgozott húskészítmények!
(Pl. szalonnák, kolbászok, sonkák, stb.)
 
Zöldségek:
Friss vagy fagyasztott zöldségek (Ne védőgázas, ill egyéb anyagokkal kezelt!)
(Kivéve hüvelyesek: borsó, bab, szója, karob, rizs, a burgonyák és ennek családjába tartozók, mint a paradicsom, paprika, padlizsán! )
 
Gyümölcsök: 
 Bármilyen friss gyümölcs
Fagyasztott gyümölcsök
Aszalványok, (Kén, cukor, és egyéb tartósítómentesek!)
(Mértékkel a fruktóz miatt!)
Mazsola (Aldiban van kénmentes, natur!)
 
Édesítőszerek:
Stevia (Növény szárított levele, ill. ha nincs más, akkor Drops, cseppek)
Méz (Csak a valódi, termelői, kizárólag édesítésre, mértékkel!)
Stevia-Eritritol (Csak különleges esetben, mértékkel!)
 
Sók:
Himalaya só (Eredeti)
Parajdi só (Eredeti)
Tiszta só (Dr. Papp Lajos szívsebész és Tejfalussy András ajánlásával)
 
Fűszerek:
Hagyományos és különleges szárított és friss fűszerek bátran, korlátlanul használhatók!
(Garam masala, sóval nem kombinált(!) fűszerkeverékek és egyéb zöldek is…)
 
Az itt fel nem sorolt élelmiszer alapanyagok, – bárhogy sálik is rá az ember szája, – nem paleo!
Nincsenek engedmények, kiskapuk, mert akkor az már nem paleo…
Ennyi!
 
Ajánlott még a saját termesztésű, vegyszermenetes, vagy a  lakókörnyékbeli natur, bio élelmiszereket előnyben részesíteni!
 
FONTOS! Ne felejts el, elolvasni minden címkét!
Ne vegyünk meg olyat, ami tartósítót, ízfokozót, szinezésket, stb. adalékot tartalmaz!
 
 
Ha bármilyen kérdésed felmerül, csak jelezz, és segítek!
 
info@angelstudio.hu
paleoangela@gmail.com
 
0

No Comments

Leave a Reply