Amikor eldöntötted, hogy kezedbe veszed a sorsod és nekivágsz megváltoztatni a táplálkozásodat akkor lehet zavarodottnak, bizonytalannak érezheted magadat azzal kapcsolatban, hogyan is kezdj hozzá és egyáltalán milyen fajta élelmiszert vásárolj…
Meglepődve szembesülhetsz a paleo választékkal, na és a más arányú árakkal.
Nem kell mindent összevásárolni!
Ahogy egyre inkább belemerülsz a paleo életstílusba, meglátod, hogy sok felesleges megbetegítő készítmények helyett, mennyivel olcsóbb lesz, amikor nem veszel szemete, sem gyógyszereket, kevesebbet eszel, de minőségíbbet, tartalmasabbat, és éhezés nélkül gyógyulsz, energikusabbá válsz, ha úgy alakul, akár fogyhatsz, kívánod a mozgást, attól függően, a betegséged milyen irányban vittek el…
(Aki rendesen csinálja, legalább pár hónapig, az már nem is akar visszatérni, hisz kinek is hiányoznak már a panaszok?! Talán a mazohistáknak és/vagy a hipochondereknek…)
Valójában maga a paleo, a paleolit korok kutatásainak eredményeit figyelembe véve, egy evolóciós alapokon nyugvó, a ma élő természeti népek tanulmányozásának, környezetükkel szimbiózisban élő, gyakorlati kutatásának eredményeit ötvözve, egy konkrét táplálkozás tervezés, egy életmód, a modern kor adta lehetőségek között!
Itt van hát a paleo alapanyagok listája: Zsiradékok: Sertészsír Libazsír Kacsazsír Kókuszolaj/kókuszzsír Hidegen sajtolt extraszűz olívaolaj (csak hidegen elkészített salátákhoz!) Mogyoróvaj, dióvaj, mandulavaj (sütemény krémek készítéséhez) – házilag könnyen elkészíthető, addig kell őrölni a magot, pl. mandulát, míg a magból vaj keletkezik. Kókusztejszín (Pl. Cocomas, de a xantán sűrítőtartalom miatt csak óvatosan!) Piglet-chips (Malacka után szabadon a tepertő, vagy töpörtyű) Lisztek helyett: Kókusz, reszelékben, vagy lisztben süteményekhez (ez a legolcsóbb sütemény alapanyag!) Szezámmag, (szezámliszt paníroláshoz) Lenmag, (pehely, és liszt kenyérhez, sós rágcsákhoz) Mandula (Lidl áruházban kapható! Mandulaliszt natur paleokenyérnek és süteménypiskótához is kiváló) Diók (Para-, Kesudió) Mák Törökmogyoró (Lidl áruházban kapható!) (szigorúan bokron termő, törökmogyoró!) Tökmag Napraforgómag Fentiek örleményei, valamint ezek lisztjei; Maglisztek (különböző, a paleoban elfogadott magok olajtalanított változatai) Tojás: Bármilyen formában elkészítve (főtt tojás, rántotta, tükörtojást stb.) Húsfélék: Marha Sertés Csirke Kacsa Liba Hal stb. (Pangasiust NE!) A legjobb a halászott! Belsőségek, valamint csak a paleo szabályoknak megfeleően feldolgozott húskészítmények! (Pl. szalonnák, kolbászok, sonkák, stb.) Zöldségek: Friss vagy fagyasztott zöldségek (Ne védőgázas, ill egyéb anyagokkal kezelt!) (Kivéve hüvelyesek: borsó, bab, szója, karob, rizs, a burgonyák és ennek családjába tartozók, mint a paradicsom, paprika, padlizsán! ) Gyümölcsök: Bármilyen friss gyümölcs Fagyasztott gyümölcsök Aszalványok, (Kén, cukor, és egyéb tartósítómentesek!) (Mértékkel a fruktóz miatt!) Mazsola (Aldiban van kénmentes, natur!) Édesítőszerek: Stevia (Növény szárított levele, ill. ha nincs más, akkor Drops, cseppek) Méz (Csak a valódi, termelői, kizárólag édesítésre, mértékkel!) Stevia-Eritritol (Csak különleges esetben, mértékkel!) Sók: Himalaya só (Eredeti) Parajdi só (Eredeti) Tiszta só (Dr. Papp Lajos szívsebész és Tejfalussy András ajánlásával) Fűszerek: Hagyományos és különleges szárított és friss fűszerek bátran, korlátlanul használhatók! (Garam masala, sóval nem kombinált(!) fűszerkeverékek és egyéb zöldek is…) Az itt fel nem sorolt élelmiszer alapanyagok, – bárhogy sálik is rá az ember szája, – nem paleo! Nincsenek engedmények, kiskapuk, mert akkor az már nem paleo… Ennyi! Ajánlott még a saját termesztésű, vegyszermenetes, vagy a lakókörnyékbeli natur, bio élelmiszereket előnyben részesíteni! FONTOS! Ne felejts el, elolvasni minden címkét! Ne vegyünk meg olyat, ami tartósítót, ízfokozót, szinezésket, stb. adalékot tartalmaz! Ha bármilyen kérdésed felmerül, csak jelezz, és segítek! info@angelstudio.hu paleoangela@gmail.com
No Comments