Amit a körmökről tudni kell, lehet, illik…

Japán manikür

 

     A köröm (unguis), az ujjak végpercének háti oldalán fekvő, a közepén kissé dombordad, rugalmas szarulemez, mely a bőr irharétegének módosult részéhez van rögzítve, amit körömágynak neveznek.

Szerkezete:      A körömcsúcs az ágyon túl szabadon kiáll, hátulsó és oldalsó szélei, a bőr redő alakú visszahajlása által képezett keretbe jutnak. A kereten túl kiemelkedő bőrszegélyeket körömsáncnak nevezik. Legvastagabb a körömtest, ez a keretek felé kiélesedik és lágyabb, hátulsó vége mélyen benyúl a sáncba, és ott a gyökeret teszi.      A köröm anyagát a tövénél található ún. mátrixsejtek termelik. A körömtest külső felszíne sima, az alsón hosszúkás párirányos lécek vannak, melyek a köröm harántmetszetén néhány milliméter magas redőivel illeszkedik az irharéteg hasonló kitüremkedéseibe (körömlécek). Ezek a lécek tömött irhaszövetből állnak, keverve sok rugalmas rosttal, bennük vannak a köröm rózsaszínes árnyalatát okozó vérerek és idegek, melyeknek nagy száma miatt a körömágy megsértése igen fájdalmas.

Rétegei:      A köröm saját szövete két rétegből áll.

A felső réteget elszarusodott sejtek alkotják, ez úgy viselkedik, mint a bőr szarurétege. A mélyebb réteg megfelel a bőr Malpighi-rétegének, ezt a körömgyökér alatt körömcsírának (matrix unguis) nevezik, ez küldi el a hámléceket, a körömágy irhalécei közé.

A szaruréteg laposdad, sokoldalú pikkely alakú sejtekből áll, a nyálkaréteg legmélyebb sejtrostozatában a sejtek henger alakúak, a többi finom csipkékkel vannak ellátva (tüskesejtek). A körömgyökérnél a nyálkaréteg egyenletes vastagsága miatt a vérerek kevésbé tűnnek át, ezért ott a köröm fehéres színű (holdacska).

Funkciói:      A köröm szerepe egyrészt az ujjak végpercének mechanikus védelme, másrészt a tárgyak megragadásához is szükséges, mert megtámasztja az ujjak végpercét.

A köröm betegségei:      Ritka fejlődési rendellenesség a veleszületett, teljes körömhiány. A köröm károsodhat külső behatás következtében (sérülés, fertőzés, vegyi anyagok), de megváltozhat valamilyen általános betegség (vas-, vitamin-, fehérjehiány, keringési zavar) vagy bőrbetegségek (pikkelysömör) kapcsán is.

Fertőzés:      A körömredők és a körömlemez alatt baktériumok és sarjadzó gombák szaporodhatnak el, körömágygyulladást okozva. Egyes gombák fehéres-sárgára, mások zöldre, barnára vagy feketére színezik el a körmöt. A bakteriális eredetű fertőzés gennyesedéssel, bőrpírral, duzzanattal és fájdalommal jár.

0

No Comments

Leave a Reply