Zsebes karaj

zsebes karaj

 

A zsebes karaj, szalonna csíkokkal, hagyma-fokhagyma szeletekkel, sütni való kolbászkarikákkal töltve.

Egy egyszerű étel, mely melegen és hűtve, szeletelve, hidegtálon is jól mutat, laktató és keto-paleoba is beilleszthető.

 

Hozzávalók:

 

1 kg karaj (A képen csont nélkül.)

10 db vékony szalonna szelet

15 dkg sütni való kolbász

1 fej fokhagyma, tisztítva, szeletelve

1 mkk himalaya, vagy parajdi só

1 késhegynyi frissen őrölt vegyes bors

1 ek zsír

1 tk porított fokhagyma (Opcionális, elhagyható)

1 fej vöröshagyma, szeletelve (Opcionális, elhagyható)

 

Elkészítés:

 

A sütőt bekapcsolom, 200 C°-ra előmelegítem.

A hagymát, fokhagymát megtisztítom, és vékonyra szeletelem.

A sütni való kolbászról lehántom a héját és felszeletelem.

A szalonnát is felszeletelem, és levágom a bőrkét az aljáról, majd kicsit bevagdosom a tetejét, mint szalonnasütéskor.

A karajt megmosom, ha csontos, akkor lefejtem a csontról, (Jó lesz levesnek, – de csonttal együtt is süthetjük. )

Kb. 1 cm-erenként bevagdosom, de nem vágom át teljesen a karajt, nem szeletelem fel, hanem könyvszerűen, hogy lapozható legyen, kis zsebeket vágok.

Minden zseb egyik oldalát megkenem zsírral, és ráragasztom a fokhagyma szeleteket, mellé a hagymakarikákat.

A másik oldalára a bevagdosott szalonnát, és a szalonna és hagyma közé a kolbász szeletekkel megspékelem.

Ha minden zsebet így megtöltöttem, akkor az egésznek a tetejét lekenem zsírral, és darálok rá friss, vegyes borsot, sót.

Egy tepsibe, – vagy jénai tálat kizsírozok, – és ebbe helyezem az így megtűzdelt húst.

Betolom a sütőbe, és 200 C°-on, kb. 40 percig, hőlégkeveréssel sütöm.

Ha úgy látom, nagyon pirulna, akkor 1-2 esetben, pár pillanatra kinyitom a sütő ajtaját, és egy mély tálaló kanállal a kisült, zsíros levével meglocsolom.

 

Azonnal tálalható, vagy hűtve, szeletelve is fogyasztható.

Tálaláskor a tetején egy kis snidlinggel megszórható…

Köretként nyers salátával, savanyú káposztával, karfiolrizzsel, disznózsírban sült zeller-,  paszternák-, vagy ínyenceknek céklahasábokkal, kínálható ízlés szerint…

 

Tipp: Sertés nyaka/tarjával is elkészíthető!

 

Boldog jóétvágyat! 😉

 

0

Comments (2)

  • Steven kiss 9 év ago Reply

    Hello Angela! A kepen nagyon jol nez ki ez a sult! (Bocsanat a hianyzo veszokert, de az en “keyboard-om’ az egy “QWERTY”. En Australiaban elek, es it csak az van! Nincs veszo es a magyar betuk.) Minden esetre egy nehany hibara szeretnem a figyelmedet felhivni. Legyszives ne sertodjel meg a szandekom nem az hogy kritizaljalak.
    “Ha minden zsebet így megtöltöttem, akkor az egésznek a tetefét lekenem zsírrak,…” (zsirral)
    “Egy tepsibe, vagy jénai tálat kizírozok,…” (kizsirozok)
    “Betolom a sütőbe, és 200 C°-on, kb. 40 prcig,…” (percig)
    “Köretként nyers salátával, savanyú káposztával, karfiolrizzse,..” (karfiolrizzse???)
    Koszonom a jo receptet, kifogom probalni!
    Udvozletem es jokivansagaimat kuldom! Steven Kiss

    angela 9 év ago Reply

    Kedves Steven K.!

    Köszönöm építő jellegű figyelem felhívásod, amint láthatod, már javítottam is a bakikat, sőt itt-ott bővítettem is a variációs lehetőségeket.
    (Előfordul, a vad, géppuska-ujjakkal való gépelés és a sok átolvasás után, hogy belesöndörödik az ember a betükavalkádba és bizony, becsúsznak ilyen hibák…)
    Magam is meglepően hamar kibököm a hibákat egy ismeretlen szövegben.

    No para az ekezet nelkuli gepeles miatt! 😉
    Örülök, ha tetszik a recept, nálunk ez egy alap étel.
    Csak ajánlani tudom, csináld meg, nem bánod meg!

    Kedves egészségedre, a paleo legyen velünk! 😉

    @ngela

Leave a Reply