Szilvás-habos pite

szilvás-habos

Ha olyan helyen vagyunk, ahol nincs friss gyümölcs, akkor dolhozhatunk mindenmentes saját, házi lekvárral is, figyelembe véve a ch-t!

Ugyanúgy készitendő, mint a meggyes-habos pite.

 

Ez a paleos szilvás-habos pite, szezonálisan a legjobb, friss gyümölcsökből.

Viszont nyáridéző hangulat megteremthető házi, mindenmentes lekvárral, ill. mirelitgyümölcsökkel is…

Aki különösen érzékeny a ch-ra az óvatosan kóstolgassa, mert a fruktóz eteti magát…

 

Hozzávalók:

8 db tojás

650 gr (nagy üveges) házi, saját, mindenmentes, darabos szilvalekvár

2 marék mazsola

2 ek méz (Opcionális)

4 ek (púpos) kókuszreszelék

1 ek kókuszliszt, vagy mandulaliszt

1 mkk fahéj

1 mkk stevia-eritritol combo édesítőpor vaniliás ízesítésű, (opcionális)

1 mkk szódabikarbóna

1 db  citrom héja és leve

2 morzsa só

2 ek zsír / + 1 ek a hőálló jénaiedény zsírozása

 

Elkészítés:

A sütőt előmelegítem 180 Cº-ra.

A sütőformát kibélelem sütőpapírral, vagy kizsírozom és liszt, vagy morzsa helyett kevés kókuszreszeléket forgatok meg, hogy ne tapadjon meg.

2 db edégyre lesz szükség, mivel ketté kell választani a tojásfehérjét a sárgájától. Hasonlóan a piskótához…

1. –  A tojások sárgájához keverek mInden hozzávalót, (kivéve a citromot és a szilvalekvárt), és jól öszekeverem, majd a legvégén adom hozzá a  citromlevet.

2. – a tojásfehérjék mind ebbe az edénybe kerülnek és a morzsa sóval kemény habbá verem.

A piskótához hasonlóan az 1.-es edénybelazán lapátolok 1/3 felvert fehérjét, és összekeverem óvatosan felhigítva az alapot.

Majd ha már viszonylagosan egyenletes, akkor hozzádom lazán a 2. harmad fehérjét és behelyezem a már meleg sütőbe 15 percre.

 

2. + Mielőtt lejár a marad 1/3-ad felvert tojásfehérjére rácsorgatom a maradék szilvát és úgy forgatom óvatosan össze, hogy bőven maradjon benne fehér rész.

 

A 15 perc után kiveszem a sütőből a sült sütialapot és ráhalmozom a szilvalekvár 2/3 rétegét, majd erre a felvert tojásfehérjét szilvával megfirkálva, nem baj, ha nem egyenletes, és visszateszem a sütőbe, kb még 10-12 percre, ameddig a fehérje kicsit megpirul/megbarnul.

Csokiöntettel, azonos gyümölcszsemekkel, vagy gyümölcsöntettel is kínálhatjuk…

Azonnal fogyasztható, vagy hűtve is tárolható pár napig.

 

Ötlet:

Az 1. edény legyen nagyobb, mert legvégül abban keveredik az összes hozzávaló.

Csak a vanilia ízvilág miatt jó a stevia-eritritol édesítős kombo, mivel a stevia növényen és a termelői mézen kívül, sajna minden más édesítő már iparilag érintett is panaszt okozhatnak…

Aki gyümölcsösebben szereti, az megduplázhatja a  gyümölcsmennyiséget, és az először megsütött sütire egy rétegben kell rákenni és erre jön a habos szilvás és úgy vissza a sütőbe.!

Azért csak a halmozás előtt szabad a maradék gyümölcsöt összekeverni a maradék fehérjéval, mert a nedvessége és súlya miatt a hab összeesne…

 

Boldog jóétvágyat!! 😉

 

0

No Comments

Leave a Reply