Ha olyan helyen vagyunk, ahol nincs friss gyümölcs, akkor dolhozhatunk mindenmentes saját, házi lekvárral is, figyelembe véve a ch-t!
Ugyanúgy készitendő, mint a meggyes-habos pite.
Ez a paleos szilvás-habos pite, szezonálisan a legjobb, friss gyümölcsökből.
Viszont nyáridéző hangulat megteremthető házi, mindenmentes lekvárral, ill. mirelitgyümölcsökkel is…
Aki különösen érzékeny a ch-ra az óvatosan kóstolgassa, mert a fruktóz eteti magát…
Hozzávalók:
8 db tojás
650 gr (nagy üveges) házi, saját, mindenmentes, darabos szilvalekvár
2 marék mazsola
2 ek méz (Opcionális)
4 ek (púpos) kókuszreszelék
1 ek kókuszliszt, vagy mandulaliszt
1 mkk fahéj
1 mkk stevia-eritritol combo édesítőpor vaniliás ízesítésű, (opcionális)
1 mkk szódabikarbóna
1 db citrom héja és leve
2 morzsa só
2 ek zsír / + 1 ek a hőálló jénaiedény zsírozása
Elkészítés:
A sütőt előmelegítem 180 Cº-ra.
A sütőformát kibélelem sütőpapírral, vagy kizsírozom és liszt, vagy morzsa helyett kevés kókuszreszeléket forgatok meg, hogy ne tapadjon meg.
2 db edégyre lesz szükség, mivel ketté kell választani a tojásfehérjét a sárgájától. Hasonlóan a piskótához…
1. – A tojások sárgájához keverek mInden hozzávalót, (kivéve a citromot és a szilvalekvárt), és jól öszekeverem, majd a legvégén adom hozzá a citromlevet.
2. – a tojásfehérjék mind ebbe az edénybe kerülnek és a morzsa sóval kemény habbá verem.
A piskótához hasonlóan az 1.-es edénybelazán lapátolok 1/3 felvert fehérjét, és összekeverem óvatosan felhigítva az alapot.
Majd ha már viszonylagosan egyenletes, akkor hozzádom lazán a 2. harmad fehérjét és behelyezem a már meleg sütőbe 15 percre.
2. + Mielőtt lejár a marad 1/3-ad felvert tojásfehérjére rácsorgatom a maradék szilvát és úgy forgatom óvatosan össze, hogy bőven maradjon benne fehér rész.
A 15 perc után kiveszem a sütőből a sült sütialapot és ráhalmozom a szilvalekvár 2/3 rétegét, majd erre a felvert tojásfehérjét szilvával megfirkálva, nem baj, ha nem egyenletes, és visszateszem a sütőbe, kb még 10-12 percre, ameddig a fehérje kicsit megpirul/megbarnul.
Csokiöntettel, azonos gyümölcszsemekkel, vagy gyümölcsöntettel is kínálhatjuk…
Azonnal fogyasztható, vagy hűtve is tárolható pár napig.
Ötlet:
Az 1. edény legyen nagyobb, mert legvégül abban keveredik az összes hozzávaló.
Csak a vanilia ízvilág miatt jó a stevia-eritritol édesítős kombo, mivel a stevia növényen és a termelői mézen kívül, sajna minden más édesítő már iparilag érintett is panaszt okozhatnak…
Aki gyümölcsösebben szereti, az megduplázhatja a gyümölcsmennyiséget, és az először megsütött sütire egy rétegben kell rákenni és erre jön a habos szilvás és úgy vissza a sütőbe.!
Azért csak a halmozás előtt szabad a maradék gyümölcsöt összekeverni a maradék fehérjéval, mert a nedvessége és súlya miatt a hab összeesne…
Boldog jóétvágyat!! 😉
0
No Comments