A répatorta meglepően nem klasszikus torta alap, hanem egy zöldség + magos desszert kombináció.
A paleositott változata népszerű, mert egyszerű, szaftos, – a répától önmagában elég édes, – tovább is variálható, szeletelhető, szállítható, díszíthető alap.
Nem igényel extrém hozzávalókat sem, egy átlagos konyhában is bármikor
Hozzávalók:
44 dkg sárgarépa (kb. 3 db közepes méret), + 1/2 szál a teteje díszítéshez
10 dkg darált dió (ha nincs akkor mandulával is helyettesíthető)
3 db magozott, cukormentes datolya (opcionális)
1 mkk őrölt fahéj
5 db tojás
3 ek állati zsiradék
1 ek citrom frissen facsart leve
1 mkk szódabikarbóna
1 morzsa só
5 ek, paleocsoki, (saját, házi készítésű), (opcionális)
Elkészítés:
A sütőt előmelegítem 200 C°-ra állítva.
A diót megdarálom, és a szódabikarbónával, zsírral elkeverem.
A sárgarépákat megtisztítom és sajtreszelőn, vagy késes aprítóval összeszecskázom. (A datolyával együtt, ha az is opció.)
Egy nagy, köralakú sütőformát kizsírozok.
A tojásokat kettéválasztom. a fehérjét felverem a morzsa sóval.
A tojássárgáját felhabosítom, és hozzákeverem a sárgarépát, a fahéjat, citromlevet.
Végül az egészhez egyneművé dolgozom a diós hozzávalókkal.
Majd mint a piskótáknál, – előbb egy kis adag, majd a többi felvert fehérjével, – összeforgatom óvatosan, hogy ne törjön össze a hab.
A sütőformába kanalazom és a sütőben 200 C°-on, kb. 35 percig, majd majd 180 C°-on még 15percig sütöm, hőlégkeveréssel (tűpróba!)
A fél sárgarépát megtisztítom, és hosszanti irányban, 5 db kis v formájú ékalakot vágok, egymástól egyforma távolságra, majd erre merőlegesen felszeletelem 1-2 mm szélesen, így kapva virágokat a díszítéshez.
Ha megsült, rácson kihűtöm, saját készítésű paleocsokit olvasztva megkenem a tetejét, és sárgarépa csíkokkal, szeletekkel díszítve tálalom.
Boldog jóétvágyat! 😉
Ötletek:
Ha nincs otthon citrom, akkor “szódabikarbóna + citromlé” nélkül is működik, max. nem lesz magasabb és lazább.
0
No Comments