Répatorta

Répatorta

A répatorta meglepően nem klasszikus torta alap, hanem egy zöldség + magos desszert kombináció.

A paleositott változata népszerű, mert egyszerű, szaftos, – a répától önmagában elég édes, – tovább is variálható, szeletelhető, szállítható, díszíthető alap.

Nem igényel extrém hozzávalókat sem, egy átlagos konyhában is bármikor

 

Hozzávalók:

44 dkg sárgarépa (kb. 3 db közepes méret), + 1/2 szál a teteje díszítéshez

10 dkg darált dió (ha nincs akkor mandulával is helyettesíthető)

3 db magozott, cukormentes datolya (opcionális)

1 mkk őrölt fahéj

5 db tojás

3 ek állati zsiradék

1 ek citrom frissen facsart leve

1 mkk szódabikarbóna

1 morzsa só

5 ek, paleocsoki, (saját, házi készítésű), (opcionális)

 

Elkészítés:

A sütőt előmelegítem 200 C°-ra állítva.

A diót megdarálom, és a szódabikarbónával, zsírral elkeverem.

A sárgarépákat megtisztítom és sajtreszelőn, vagy késes aprítóval összeszecskázom. (A datolyával együtt, ha az is opció.)

Egy nagy, köralakú sütőformát kizsírozok.

A tojásokat kettéválasztom. a fehérjét felverem a morzsa sóval.

A tojássárgáját felhabosítom, és hozzákeverem a sárgarépát, a fahéjat, citromlevet.

Végül az egészhez egyneművé dolgozom a diós hozzávalókkal.

Majd mint a piskótáknál, – előbb egy kis adag, majd a többi felvert fehérjével, – összeforgatom óvatosan, hogy ne törjön össze a hab.

A sütőformába kanalazom és a sütőben 200 C°-on, kb. 35 percig, majd majd 180 C°-on még 15percig sütöm, hőlégkeveréssel (tűpróba!)

A fél sárgarépát megtisztítom, és hosszanti irányban, 5 db kis v formájú ékalakot vágok, egymástól egyforma távolságra, majd erre merőlegesen felszeletelem 1-2 mm szélesen, így kapva virágokat a díszítéshez.

Ha megsült, rácson kihűtöm, saját készítésű paleocsokit olvasztva megkenem a tetejét, és sárgarépa csíkokkal, szeletekkel díszítve tálalom.

 

Boldog jóétvágyat! 😉

 

Ötletek:

Ha nincs otthon citrom, akkor “szódabikarbóna + citromlé” nélkül is működik, max. nem lesz magasabb és lazább.

 

0

No Comments

Leave a Reply