Pasztinák püré

Paszternák püré

A zöldségek pürésített elkészítése változatossá – és látványában is gasztronómiai élvezetté – teheti az ételeket.

Ez egy egyszerűen és  gyorsan elkészülő zöldségköret.

Húsokhoz, halhoz, csakúgy magában, vagy hidegtálra is ajánlom.

Mivel a pasztinák/paszternák egy édes gyökérzöldség, (sokan keverik a hasonlósága miatt a petrezselyem gyökérrel/fehérrépával),  így egy kicsit erősebb sózásra van szükség, amennyiben nem szeretnénk hangsúlyt adni ennek az  ízvilágnak!

 

Hozzávalók:

1 szelet húsos, füstölt szalonnacsík

1/2 kg pasztinák

1 gerezd fokhagyma (opcionális)

1/2 mkk só

1 csipet fehérbors (opcionális)

1/2 dl víz, (vagy ínyenceknek húsleveslé, akkor nem kell a +só!)

 

Elkészítés:

Szalonnát lebőrözöm, ks kockára vágom, és lepirítom.

A pasztinák gyökereket és a fokhagymát meghámozom, megtisztítom, és összeaprítom géppel, vagy kis kockákra vágom.

Hozzákeverem a közben piruló szalonnához, megfűszerezem, és felöntöm a vízzel/húslével, és fedő alatt magában megpárolom.

Amint megpuhult, összeturmixolom az egészet, és azonnal tálalható, vagy hűthető hidegtálhoz is.

 

Tipp:

Nem szabad felhígítani, mert akkor folyós lesz, és nem lenne jó tőlünk idegen anyagot beletenni állagjavításként.

Lehet más zöldségekkel is ilyen püréket készíteni, pl. sárgarépa, petrezselyem, zeller, cékla, sütőtök, stb.

 

Boldog jóétvágyat! 😉

0

No Comments

Leave a Reply