Paleo rétesek

Paleo rétesek

(Fotón: Alul meggyes-mákos, rajta a hamis-túrós-mazsolás, a tetején káposztás réstes)

 

A hagyományos magyar, népies konyhák egyik legsokoldalúbb étele a rétes.

Rengeteg féle variációja létezik, és talán nincs is olyan ember aki ne találkozott volna ezzel az étellel, akár utcai bódékbnál, – vagy a már vírusként terjedő, lassan minden utcában legalább egy pékség kínálatában fellelhető, – többek között, – ch-bombára…

Hogy a paleot választó emberek számára ne hiányozzon ez a gasztronómiai élvezet,  ne érezze többé hiányát, vagy ne legyen lemondással járó, elérhetetlen álom, így most megosztom a paleo változatát.

Amennyiben nem édesítjük, akkor a keto-paleoba is beilleszthető…

 

Hozzávalók:

A “rétestésztalap” megtalálható a receptek közt a Tojásfehérje lap – alap elnevezésnél.

http://angelstudio.hu/wordpress/tojasfeherje-lap-alap/

Rétes-ízenként 2db -ot sütöttem le.

 

Tojásfehérje

Szódabikarbóna

Citrom leve

Himalaya só

Tujássárgája külön, a kenéshez.

 

Elkészítés:

1. Előmelegítem a sütőt 200 C° -ra.

2.  Egy hőálló üvegtálat kizsíroztam. (Ha tepsi van, akkor lehet sütőpapírral is bélelni…)

3. Lesütöm ízenként a “réteslapokat”.

4. Egymás mellé helyeze 2 db-ot, kis átfedéssel, egy sütőpapírra.

5. Rákanalazom a kívánt tölteléket, és a sütőpapír segítségével feltekerem, majd óvatosan, egyben tartva, a végeit lefogva helyezem a sütőedénybe, egymás mellé.

6. A rétes tekercsek tetejét 1 db tojás sárgája + 1 tk zsír összekeverésével, szilikonecsettel lekenem.

7. Hőlégkeveréses sütőben, kb. 12 prcig, 180 C°sütőm.

8. Bár nem javasolt, ám stevia-eritritol kombó, őrölt, porcukor szerü édesítővel meghinthető tálaláskor… (Opcionális, gasztro, nem keto!)

 

 

Töltelékek:

(2 db 2 x 2 -es réteslaphoz való mennyiség)

 

Meggyes-mákos

 

Hozzávalók:

5 ek magozott meggy, (Vagy mindenmentes meggy befőtt)

10 ek darélt mák

1 tk méz (Opcionális, elhagyható)

1 morzsányi só

 

Elkészítés:

Minden hozzávalót összekeverek, ha túl híg, akkor mákkal sűrítem, ha sűrű, akkor meggyet nyomok még szét, vagy teszek hozzá egy tálban.

(Ha szét akar esni, akkor 1 db egész tojást felverek és a masszához keverem.)

Rákanalazom a réteslap alapra, feltekrem, és beleteszem a kizsírozott edénybe, majd megsütöm.

 

Tökösmákos

 

Hozzávalók:

1 db kis tök (gyalulva, enyhén lesózva)

10 ek darált mák

1 tk méz (Opcionális, elhagyható!)

1 morzsányi só

 

 

Elkészítés:

A tököt, vagy cukinit meghámozom, lereszelem, enyhén megsózom, majd kinyomkodom.

A többi hozzávalót összekeverem, ha túl híg, akkor mákkal sűrítem, ha sűrű, akkor egy felvert tojást teszek hozzá egy tálban.

Rákanalazom a réteslap alapra, feltekrem, és beleteszem a kizsírozott edénybe, majd megsütöm.

 

Káposztás

 

Hozzávalók:

1/2 kis fej káposzzta

1 db kis fej hagyma

3 ek zsír

1 mkk Himalaya só

1 tk frissen őrölt vegyes bors

1 tk méz, aki édesen és egyben sósan kedveli, ill. opcionális, elhagyható!

 

Elkészítés:

A hagymát és a káposztát megtisztótom, a hagymát apróra vágom, a káposztát szálasra szeletelem.

Zsíron megpirítom a hagymát, majd ráfonnyasztom, megpárolom a káposztát a főszerekkel.

Ha túl híg, akkor egy felvert tojással sűrítem, ha sűrű, akkor, olvadt kis zsírt teszek hozzá egy tálban.

Rákanalazom a réteslap alapra, feltekrem, és beleteszem a kizsírozott edénybe, majd megsütöm.

 

 

Hamis-túrós (Kókuszreszelékes)

 

Hozzávalók:

1 db tojás

6 ek kókuszreszelék

1 db citrom héja

1 db citrom frissen facsart leve

1 marék mazsola

1 ek zsír

1 morzsányi só

1 tk méz

 

Elkészítés:

Minden hozzávalót összekeverek, ha túl híg, akkor kókuszreszelékkel sűrítem, ha sűrű, akkor egy kis citromlevet és +1 ek zsírt teszek hozzá egy tálban.

(Ha szét akar esni, akkor 1 db egész tojást felverek és a masszához keverem.)

Rákanalazom a réteslap alapra, feltekrem, és beleteszem a kizsírozott edénybe, majd megsütöm.

 

Hamis-túrós (To-tus)

Hozzávalók:

1 db tojás

8 db főtt tojásfehérje, vagy annak megfelelő mennyiségű to-tu.

1 marék mazsola

1 tk citrom friss leve

1 morzsányi só

 

Elkészítés:

Minden hozzávalót összekeverek, ha sűrű, akkor +1 db nyers tojást teszek hozzá egy tálban.

Rákanalazom a réteslap alapra, feltekrem, és beleteszem a kizsírozott edénybe, majd megsütöm.

 

 

Almás-fahéjas

 

Hozzávalók:

2 db hámozott, reszelt alma

1/2 mkk fahéj

1/2 tk citrom friss leve

1 morzsányi só

 

Elkészítés:

Az almát meghámozom, kicsumázom, lereszelem.

Minden hozzávalót összekeverek, ha túl híg, akkor +1 db nyers tojást, ha sűrű, akkor kis citromlevet nyomok még hozzá egy tálban.

Rákanalazom a réteslap alapra, feltekrem, és beleteszem a kizsírozott edénybe, majd megsütöm.

 

 

Boldog jóétvágyat!

 

 

0

No Comments

Leave a Reply