(Fotón: Alul meggyes-mákos, rajta a hamis-túrós-mazsolás, a tetején káposztás réstes)
A hagyományos magyar, népies konyhák egyik legsokoldalúbb étele a rétes.
Rengeteg féle variációja létezik, és talán nincs is olyan ember aki ne találkozott volna ezzel az étellel, akár utcai bódékbnál, – vagy a már vírusként terjedő, lassan minden utcában legalább egy pékség kínálatában fellelhető, – többek között, – ch-bombára…
Hogy a paleot választó emberek számára ne hiányozzon ez a gasztronómiai élvezet, ne érezze többé hiányát, vagy ne legyen lemondással járó, elérhetetlen álom, így most megosztom a paleo változatát.
Amennyiben nem édesítjük, akkor a keto-paleoba is beilleszthető…
Hozzávalók:
A “rétestésztalap” megtalálható a receptek közt a Tojásfehérje lap – alap elnevezésnél.
http://angelstudio.hu/wordpress/tojasfeherje-lap-alap/
Rétes-ízenként 2db -ot sütöttem le.
Tojásfehérje
Szódabikarbóna
Citrom leve
Himalaya só
Tujássárgája külön, a kenéshez.
Elkészítés:
1. Előmelegítem a sütőt 200 C° -ra.
2. Egy hőálló üvegtálat kizsíroztam. (Ha tepsi van, akkor lehet sütőpapírral is bélelni…)
3. Lesütöm ízenként a “réteslapokat”.
4. Egymás mellé helyeze 2 db-ot, kis átfedéssel, egy sütőpapírra.
5. Rákanalazom a kívánt tölteléket, és a sütőpapír segítségével feltekerem, majd óvatosan, egyben tartva, a végeit lefogva helyezem a sütőedénybe, egymás mellé.
6. A rétes tekercsek tetejét 1 db tojás sárgája + 1 tk zsír összekeverésével, szilikonecsettel lekenem.
7. Hőlégkeveréses sütőben, kb. 12 prcig, 180 C°sütőm.
8. Bár nem javasolt, ám stevia-eritritol kombó, őrölt, porcukor szerü édesítővel meghinthető tálaláskor… (Opcionális, gasztro, nem keto!)
Töltelékek:
(2 db 2 x 2 -es réteslaphoz való mennyiség)
Meggyes-mákos
Hozzávalók:
5 ek magozott meggy, (Vagy mindenmentes meggy befőtt)
10 ek darélt mák
1 tk méz (Opcionális, elhagyható)
1 morzsányi só
Elkészítés:
Minden hozzávalót összekeverek, ha túl híg, akkor mákkal sűrítem, ha sűrű, akkor meggyet nyomok még szét, vagy teszek hozzá egy tálban.
(Ha szét akar esni, akkor 1 db egész tojást felverek és a masszához keverem.)
Rákanalazom a réteslap alapra, feltekrem, és beleteszem a kizsírozott edénybe, majd megsütöm.
Tökös–mákos
Hozzávalók:
1 db kis tök (gyalulva, enyhén lesózva)
10 ek darált mák
1 tk méz (Opcionális, elhagyható!)
1 morzsányi só
Elkészítés:
A tököt, vagy cukinit meghámozom, lereszelem, enyhén megsózom, majd kinyomkodom.
A többi hozzávalót összekeverem, ha túl híg, akkor mákkal sűrítem, ha sűrű, akkor egy felvert tojást teszek hozzá egy tálban.
Rákanalazom a réteslap alapra, feltekrem, és beleteszem a kizsírozott edénybe, majd megsütöm.
Káposztás
Hozzávalók:
1/2 kis fej káposzzta
1 db kis fej hagyma
3 ek zsír
1 mkk Himalaya só
1 tk frissen őrölt vegyes bors
1 tk méz, aki édesen és egyben sósan kedveli, ill. opcionális, elhagyható!
Elkészítés:
A hagymát és a káposztát megtisztótom, a hagymát apróra vágom, a káposztát szálasra szeletelem.
Zsíron megpirítom a hagymát, majd ráfonnyasztom, megpárolom a káposztát a főszerekkel.
Ha túl híg, akkor egy felvert tojással sűrítem, ha sűrű, akkor, olvadt kis zsírt teszek hozzá egy tálban.
Rákanalazom a réteslap alapra, feltekrem, és beleteszem a kizsírozott edénybe, majd megsütöm.
Hamis-túrós (Kókuszreszelékes)
Hozzávalók:
1 db tojás
6 ek kókuszreszelék
1 db citrom héja
1 db citrom frissen facsart leve
1 marék mazsola
1 ek zsír
1 morzsányi só
1 tk méz
Elkészítés:
Minden hozzávalót összekeverek, ha túl híg, akkor kókuszreszelékkel sűrítem, ha sűrű, akkor egy kis citromlevet és +1 ek zsírt teszek hozzá egy tálban.
(Ha szét akar esni, akkor 1 db egész tojást felverek és a masszához keverem.)
Rákanalazom a réteslap alapra, feltekrem, és beleteszem a kizsírozott edénybe, majd megsütöm.
Hamis-túrós (To-tus)
Hozzávalók:
1 db tojás
8 db főtt tojásfehérje, vagy annak megfelelő mennyiségű to-tu.
1 marék mazsola
1 tk citrom friss leve
1 morzsányi só
Elkészítés:
Minden hozzávalót összekeverek, ha sűrű, akkor +1 db nyers tojást teszek hozzá egy tálban.
Rákanalazom a réteslap alapra, feltekrem, és beleteszem a kizsírozott edénybe, majd megsütöm.
Almás-fahéjas
Hozzávalók:
2 db hámozott, reszelt alma
1/2 mkk fahéj
1/2 tk citrom friss leve
1 morzsányi só
Elkészítés:
Az almát meghámozom, kicsumázom, lereszelem.
Minden hozzávalót összekeverek, ha túl híg, akkor +1 db nyers tojást, ha sűrű, akkor kis citromlevet nyomok még hozzá egy tálban.
Rákanalazom a réteslap alapra, feltekrem, és beleteszem a kizsírozott edénybe, majd megsütöm.
Boldog jóétvágyat!
0
No Comments