Paleo szaloncukor

paleo bon-bon

 

Minden olyan desszerthez, amihez csokimáz kell, vagy csak natur paleo- étcsokoládé alap 😉

 

Házi, (paleo), cukormentes szaloncukor recept (2db cca. 20x9x1,5 cm tábla mennyisége)

 

Alapanyagok:

20dkg kókuszolaj,

4-5 ek. (púpos) natúr, Holland kakaópor (Nem cukrozott granulátum!)

1 mkk. fahéj

1 ek méz, vagy 2-3 csepp Stevia drops. (Semmi más nem javallott!)

Fűszerek ízlés szerint: gyömbér, chili paprika, izlés szerint…

 

Töltelék:

1. Magos: összekeverek natúr dió, mandula, (egész, mandula szelet, vagy darab), török mogyoró, kesudió, vagy amit csak szeretünk, találok otthon, ízlés szerint (Mind sótlan, cukormentes, nazur, tisztított!) 1 adag: 1 1/2-2 maroknyi

2. Aszalt gyümölcsös: vegyes, aszalt, nem tartósítós, hozzáadott cukortól mentes gyümölcsöket összeválogatva, (mazsola, füge, datolya, meggy, sárgabarack, szílva, áfonya, lícium, ízlés szerint) mérettől függően, összedarabolva.

Szaloncukor Őrölt mandula, stevia, vagy méz, (Vagy más, paleoban elfogadott, pl. por alakú édesítő) és egy csepp mandulatej, vagy kókusztej, vagy víz elegyéből, képlékeny masszahurkát sodrok, méretre vágom, fagyasztóba lehűtöm, majd a csokimázzal bevonom, és hűtőben tartom, fogyasztásig.

 

Egyéb szükséglet:

(Vízgőz feletti olvasztáshoz.)

1 db nyeles, vagy más kis fazék, „tejforraló” edényke. (Max. 2/3-ig vízzel feltölteni!)

1db fém tálka, ill. másik edény, ami ráillik, de kicsit nagyobb a vizes edénynél, ebben olvasszuk a zsiradékot.

1db kézi kis habfelverő, amivel csomómentesre elkeverjük a hozzávalókat.

2 db régi, pl. alumínium jégkocka készítő tálka, (műanyag elválasztóbetét nélkül!), vagy szilikonos bonbon készítő forma, vagy pl. kinőtt gyurmaformázók is, alapos tisztítás után…

Kevés sütőpapír (csak a két alu tálkába, hogy az oldalát is bélelje!)

Dermesztési lehetőség, kis idő, lelkesedés, daliás jókedv! 😉

 

Elkészítés menete:

1. Fém edényben, vízgőz felett* megolvasztani takarékon a kókuszolajat, (zsiradékot) Nem forralni, csakannyira, hogy teljesen felolvadjon!  (Van, hogy elég a fűtőtesten, vagy a már lekapcsolt sütőbe pár prcre behelyezni, idő-, és energiatakarékos)

2. Ameddig ez olvad, előkészítem a csokoládé tölteléket. A sütőpapírral bélelt formákba beleszórom a “csokitölteléket”. (Aszalt gyümölcsöt, vagy magokat, attól függően milyen csokit vágyok készíteni.)

3. Amikor a zsiradék folyékonnyá vált, óvatosan belekeverem kézi cukrász habverővel, az összes száraz alapanyagot.  (Olyan sűrű legyen, mint az olvasztott étcsokoládé!)

4. Az egész csokoládészószt, óvatosan kevergetve, ráöntöm az előkészített, töltelékes tálkákba. Elkevergetem, hogy egyenletesen elegyedjen.

5. Kihűtöm. / Dugdosom, mert nagyon fogy…;)

 

Ötlet:

Lehet natur gesztenyemasszából és édesítővel is, gesztenyéset készíteni, vagy diósat, mákosat, fantázia és izlés szerint!

Ha édes sütihez használjuk, akkor kevesebb édesítővel is lehet készíteni, hogy minél kevesebb ch-t tartalmazzon.

A kókuszzsírt én télen-nyáron szobahőmérsékleten tartom a konyhapult sarkában, így, –  pl, ha alapból olvadt, folyós, akkor kihagyható, időben, energiában is megspórolható a melegítés, olvasztás.

Chron betegeknél – csak az állati zsíradék indíthatja meg a gyógyulást, – akkor a disznózsírra cserélem a kókuszzsírt/olajat, bár a kakao sem ajánlott bélgyulladás esetén, de így alkalmanként kivételt tehet, akinek belefér…

(Nem mellesleg, ha ellenőrzött helyről kerül a coca, és magunk sütjük mindenmentesen a zsírt, olcsóbb is és jobb is!)

Ha nem konkrétan egy ok miatt készítem el a csokoládét, akkor az olvasztós fém tálkában hagyom lefedve a konyhapulton, akár egy hétig is a bármikor, mármire, bármihez felhasználáshoz.

(Torta rétegezéshez, díszítéshez külön, csak a csokoládéhoz vett ecsetet használok, nem keverem sóssal, mással!)

 

Boldog, jóétvágyat! 😉

0

No Comments

Leave a Reply