Paleo étcsokoládé alap

paleo étcsoki kockák

 A paleo csokoládé egy adu-ász, olyan sokféle képpen felhasználható, díszítésre, bevonásra, ízesítésre, hogy talán csak a képzelet szabhat határt…

A szilikon és egyéb formák variációja is végtelen, kipattintva belőle, kávéhoz, desszert tuningoláshoz, vagy “csak úgy” is felülmúlhatalan!

 

Alapanyagok:

20dkg kókuszolaj,

4-5 ek. (púpos) natúr, Holland kakaópor (Nem cukrozott granulátum!)

1 mkk. fahéj

1 ek méz, vagy 2-3 csepp Stevia drops. (Semmi más nem javallott!)

Fűszerek ízlés szerint: gyömbér, chili paprika, izlés szerint…

 

Egyéb szükséglet:

(Vízgőz feletti olvasztáshoz.)

1 db nyeles, vagy más kis fazék, „tejforraló” edényke. (Max. 2/3-ig vízzel feltölteni!)

1 db fém tálka, ill. másik edény, ami ráillik, de kicsit nagyobb a vizes edénynél, ebben olvasszuk a zsiradékot. (Nem kell felforralni, épp csak folyékony legyen!)

1 db kézi kis habfelverő, amivel csomómentesre elkeverjük a hozzávalókat.

2 db régi, pl. alumínium jégkocka készítő tálka, (műanyag elválasztóbetét nélkül!), vagy szilikonos bonbon készítő forma, vagy pl. kinőtt gyurmaformázók is, alapos tisztítás után…

Kevés sütőpapír (csak a két alu tálkába, hogy az oldalát is bélelje!)

Dermesztési lehetőség, kis idő, lelkesedés, daliás jókedv!

;)

 

Elkészítés menete:

1. Fém edényben, vízgőz felett* megolvasztani takarékon a kókuszolajat, (zsiradékot) Nem forralni, csakannyira, hogy teljesen felolvadjon!  (Van, hogy elég a fűtőtesten, vagy a már lekapcsolt sütőbe pár prcre behelyezni, idő-, és energiatakarékos…)

2. Ameddig ez olvad, előkészítem a csokoládé tölteléket. A sütőpapírral bélelt formákba beleszórom a “csokitölteléket”. (Aszalt gyümölcsöt, vagy magokat, attól függően milyen csokit vágyok készíteni.)

3. Amikor a zsiradék folyékonnyá vált, óvatosan belekeverem kézi cukrász habverővel, az összes száraz alapanyagot.  (Olyan sűrű legyen, mint az olvasztott étcsokoládé!)

4. Az egész csokoládészószt, óvatosan kevergetve, ráöntöm az előkészített, töltelékes tálkákba. Elkevergetem, hogy egyenletesen elegyedjen.

5. Kihűtöm. / Dugdosom, mert nagyon fogy…;)

 

Ötlet:

Ha édes sütihez használjuk, akkor kevesebb édesítővel is lehet készíteni, hogy minél kevesebb ch-t tartalmazzon.

A kókuszzsírt én télen-nyáron szobahőmérsékleten tartom a konyhapult sarkában, így, –  pl, ha alapból olvadt, folyós, akkor kihagyható, időben, energiában is megspórolható a melegítés, olvasztás.

Chron betegeknél – csak az állati zsíradék indíthatja meg a gyógyulást, – akkor a disznózsírra cserélem a kókuszzsírt/olajat, bár a kakao sem ajánlott bélgyulladás esetén, de így alkalmanként kivételt tehet, akinek belefér…

(Nem mellesleg, ha ellenőrzött helyről kerül a coca, és magunk sütjük mindenmentesen a zsírt, olcsóbb is és jobb is!)

Ha nem konkrétan egy ok miatt készítem el a csokoládét, akkor az olvasztós fém tálkában hagyom lefedve a konyhapulton, akár egy hétig is a bármikor, mármire, bármihez felhasználáshoz.

(Torta rétegezéshez, díszítéshez külön, csak a csokoládéhoz vett ecsetet használok, nem keverem sóssal, mással!)

 

Boldog, jóétvágyat!

;)

 

0

No Comments

Leave a Reply