Paleo Bolognai-batyu

bolognai batyu

 

A hagyományos bolognai étel paleósitott változata.  – Magában, körettel, vagy feltétként is tálalható…

 

Kompromisszumos, mert a paradicsom sem ajánlott a paleóban,  főleg autoimmun betegség és más komoly panaszok esetén!  

 

Hozzávalók: (4 személyre)

4db tojáslepény-tésztához:

4 db tojás

4 ek víz

4 tk zsír

 

Bolognai töltelékhez:

1 kg darált hús

1 vöröshagyma

1 fej fokhagyma

1 ek méz, vagy annak megfelelő stevia édesítő

1/2 kg (hámozott) paradicsom, vagy 1 ü natur, házi paradicsomsűrítmény (Kb. 260 gr)

2 szelet szalonna

3 ek zsír

Fűszerek:

Himalaya só, bors, vegamix, bazsalikom, ízlés szerint oregano

 

Elkészítés:

A paradicsomot meghámozom.

A hagymákat megtisztítom, összevágom a szalonnával és lepirítom, ha már jó, ráöntöm a darálthúst, fűszerezem (kivéve a bazsalikom, ízlés szerint oregano is), és sütöm kevergetve az apróravágott, hámozott paradicsommal.

Amikor már átsült a hús, ráöntöm a sűrített paradicsomot, (Ha nem nyers paradicsommal kezdtem), egyet forralok rajta és utánfűszerezem, ha kell.

Amikor kész, elzárom és csak ezután adom hozzá a bazsalikom illl./és oregano fűszereket! (Intenzívebb íz és illat miatt, valamint nem keseedik meg…)

 

Tálalása:

Fogok 4 db kis mély, pudingos tálkát, aminek belső kerülete kb. akkora, mit a palacsintasütőm hasznos felülete.

Felütök egy tojást, hozzáteszek 1 ek vizet, egyneművé keverem majd kis zsírban, palacsintasütőben tojáspalacsintákat sütök, 1x megfordítva.

Teszek a tálkába középre egyet, rámerek a kész bolognai húsosszószból, egy negyed mennyiséget.

Majd összefogva és nyomva, kicsit csavarva a tojáspalacsinta-tésztából batyut formázok, és ha így hült, tálalom.

 

Laktató, kiadós étel…

 

Boldog jóétvágyat! 😉

 

 

 

0

No Comments

Leave a Reply