Meggyes-habos pite

meggyes-habos

Ez a paleos meggyes-habos pite, szezonálisan a legjobb, friss gyümölcsökből.

Viszont nyáridéző hangulat megteremthető házi, mindenmentes lekvárral, ill. mirelitgyümölcsökkel is…

Aki különösen érzékeny a ch-ra az óvatosan kóstolgassa, mert a fruktóz eteti magát…

 

Hozzávalók:

8 db tojás

650 gr (nagy üveges) házi, mindenmentes, darabos meggylekvár, vagy 300 gr mirelit magozott meggy

2 marék mazsola

2 ek méz (Opcionális)

4 ek (púpos) kókuszreszelék

1 ek kókuszliszt, vagy mandulaliszt

1 mkk fahéj

1 mkk stevia-eritritol combo édesítőpor vaniliás ízesítésű, (opcionális)

1 mkk szódabikarbóna

1 db  citrom héja és leve

2 morzsa só

2 ek zsír / + 1 ek a hőálló jénaiedény zsírozása

 

Elkészítés:

A sütőt előmelegítem 180 Cº-ra.

A sütőformát kibélelem sütőpapírral, vagy kizsírozom és liszt, vagy morzsa helyett kevés kókuszreszeléket forgatok meg, hogy ne tapadjon meg.

2 db edégyre lesz szükség, mivel ketté kell választani a tojásfehérjét a sárgájától. Hasonlóan a piskótához…

1. –  A tojások sárgájához keverek mInden hozzávalót, (kivéve a fele 2/3 meggyszemeket és a citromot), és jól öszekeverem, (nem baj, ha összetörnek a gyülöcsszemek), majd a legvégén adom hozz  citromlevet és a maradékból a következő 1/3 adag meggyszemeket. Ezt már óvatosan, lazán keverem, gogy maradjanak nagyobb szemek.

2. – a tojásfehérjék mind ebbe az edénybe kerülnek és a morzsa sóval kemény habbá verem.

A piskótához hasonlóan az 1.-es edénybelazán lapátolok 1/3 felvert fehérjét, és összekeverem óvatosan felhigítva az alapot.

Majd ha már viszonylagosan egyenletes, akkor hozzádom lazán a 2. harmad fehérjét és behelyezem a már meleg sütőbe 15 percre.

 

2. + Mielőtt lejár a marad 1/3-ad felvert tojásfehérjére rácsorgatom a maradék meggyet és úgy forgatom óvatosan össze, hogy bőven maradjon benne fehér rész.

 

A 15 perc után kiveszem a sütőből a sült sütialapot és ráhalmozom a fehérjés meggyet, nem baj, ha nem egyenletes, és visszateszem a sütőbe, kb még 10-12 percre, ameddig a fehérje kicsit megpirul/megbarnul.

Csokiöntettel, azonos gyümölcszsemekkel, vagy gyümölcsöntettel is kínálhatjuk…

Azonnal fogyasztható, vagy hűtve is tárolható pár napig.

 

Ötlet:

Az 1. edény legyen nagyobb, mert legvégül abban keveredik az összes hozzávaló.

Csak a vanilia ízvilág miatt jó a stevia-eritritol édesítős kombo, mivel a stevia növényen és a termelői mézen kívül, sajna minden más édesítő már iparilag érintett is panaszt okozhatnak…

Aki gyümölcsösebben szereti, az megduplázhatja a mirelit gyümölcsmennyiséget!

Azért csak a halmozás előtt szabad a maradék gyümölcsöt összekeverni a maradék fehérjéval, mert a nedvessége és súlya miatt a hab összeesne…

 

Boldog jóétvágyat!! 😉

0

Comments (3)

  • Mariann 10 év ago Reply

    Nincs itt a recept, pedig a kolléganőmmel kinéztük, hogy jól néz ki… 🙂

    angela 10 év ago Reply

    Sziasztok!

    Köszönöm az érdeklődést, sajna idő hiányában csak “tablettákban” tudom frissíteni a webem, és időnként előfordul, ha hirtelen abba kell hagynom, hogy kimarad valamelyik befejezése.
    Köszi az észrevételt, előre veszem a jelzetteket és pótolom!

    Kedves egészségetekre!
    Pápusza!

    @ngela

  • Mariann 10 év ago Reply

    Ja, és köszi előre is! 🙂 puszi

Hozzászólás a(z) Mariann bejegyzéshez Cancel Reply