Gazdag húsleves

Cupákás gazdag húsleves

A magyar konyha egyik alapétele a húsleves.

Tájegységektől függően eltérően fűszerezik.

Az igazi húslevest nem főzik, hanem alacsony hőmérsékleten, órákon át abálják, (4 – 6 h!) így tud kifőni minden, számunkra fontos élelmi anyag a csontokból, amire nagy szükségünk van!

Nem véletlenül nevezik erőlevesnek! (Betegség eseteén nincs ennél jobb táplálék!)

Ez a recept most egy olyan  fajtája, ami annyiban más, (hogy az autoimunosikra is tekintettel) a paleoban nem ajánlott zöldségeket is nélkülözi, (pl. paradicsom, paprika…)

Sajnos figyelembe kell venni, egyeseknél az állapottól függően, hogy így opcionális a hagyma is…

A mennyiség itt egy nagy méretű kukta, így több napra is elosztható, kiadagolható.

(A kuktát nem eredeti funkciója szerint használom, mert nem a gyorsfőzés a cél, csak ez a legnagyobb edényem.)

Nem egy macerás étel, csak időben kell feltenni és néha ránézni, hiszen elgyöngyözget magában!

 

Hozzávalók:

6 db kuglicsont félbevágva, (A marha velőscsont az igazi!)

1 kg húsos levescsont

5 db sárgarépa

5 db fehérrépa

1 db karalábé

1 db zelllergumó

1 db veres hagyma

1 fej fokhagyma

1 cs petrezselyem zöld

3 ek só

1 ek vegyes egész bors

1 tk kurkuma

4 db babérlevél

 

Elkészítés:

Megmosom a csontokat, (sajnos elkerülhetetlen a szilánkosodás amikor a csontokat bárdolják), és hideg vízben felteszem takarékon főni.

Megtisztítom, hámozom, megmosom a zöldségeket, egyforma méretű hasábokra vágom, kivéve a hagymát, mert az egészben marad, a fokhagymák pedig gerezdenként kerülnek a levesbe majd.

1-2 h abálódás után beleteszem a fzöldségeket és a fűszereket, majd tovább abálom addig, ameddig a zöldségek is megpuhulnak és egy villával el tudom választani könnyedén a húst a csontról!.

(Nem kell leönteki az első főzőlét és a habot sem leszűrni, hiszen azok is fontos részei az ételnek!)

Ha készen van, azonnal tálalható!

(Tálaláskor még meghintem ígény szerint sóval és még egy kis kurkumával, vagy aki akar, frissen őrölt borssal is ízesítheti.)

 

Ötlet:

A levest kiporciózom akkora edényekbe, ahány főre kell az adagolás.

Mindegyikbe teszek egyformán, bőven húsdarabokat, (mert villával leszedem), valamint a kuglicsontokról a porcokat, valamint egy saslik pálcikával körkörösen megkotorva a csont belsejét, kinyerhető a velő része is, a tányérhoz kocogtatva.

(Van aki piritós, paleo kenyérre keni, sózza, paprikázza.)

Finnyásaknak egyszerűbb, ha belekeverjük a levesbe, akkor nincs válogatás, aki éhes, minden megy bele!

Nagyon fontos, hogy belsőleg táplálja a bőrt kollagénnel, és nem kell drága, kemikáliákkal küzdeni!

Az izületeseknek is ez az egyik legjobb, természetes gyógymódja!

A maradék húslevet, (amibe már nem jutott hús és zöldség), azt fel lehet használni egyéb húsalaplének, zöldség, és krémlevesekhez, vagy kis továbbfűszerezássel és zsírral jó kis leveskocka is készíthető belőle egyéb ételízesítéshez!

 

Boldog jó étvágyat! 😉

 

0

No Comments

Leave a Reply