Ez egy különleges, krémes, szaftos, csokis-banános álomdesszert.
Aki szereti a banános keserűcsokis ízvilágot nem csalódik ebben a sütiben.
Még a paleo-muglik közt is népszerű lesz! 😉
Mivel viszonylag sok a gyümölcs benne a nagy mennyiségű ch miatt, ill. autoimmunosoknak a kakaó is bekönyököl, csak óvatosan a kóstolgatással! 😉
(A recept kb. 24 db 4 x 4 cm kockára elég, egy nagyobb jénai tál méret)
Hozzávalók:
Piskóta alap:
3 db banán
6 db tojás
4 ek natúr Holland kakaópor (púpos kanál, ha nem szereted keserűen, akkor 1 kanállal kevesebb is elég…)
1 mkk szódabikarbóna
1/4 citrom frissen facsart leve
1 mkk fahéj
2 ek disznózsír (opcionálisan lehet kókuszzsír, vallási, vagy más okból) 😉
1 morzsa só
Krémhez való:
3 db banán
4 ek natúr Holland kakaópor (púpos kanál, ha nem szereted keserűen, akkor 1 kanállal kevesebb is elég…)
1/4 citrom frissen facsart leve
1 mkk fahéj, (vagy mézeskalács fűszerkeverék)
4 ek olaj állagú kókuszzsír
1 morzsa só
Elkészítés menete:
Piskótaalap:
A sütőt előmelegítem.
A nagy jénai üvegtálat (20 x 30 x 5 cm méret) vékonyan kizsírozom alul és körben is. (Ez a hozzávalókon kívüli + disznózsír mennyiség!)
A tojásokat kettéválasztom.
A fehérjét a fahéjjal, (vagy egy kis sóval) kemény habbá verem, mint a piskótáknál.
A sárgájába mindent maradék hozzávalót belekeverek, a banánokat villával előre összetöröm, vagy a habverővel szétpaszírozom és egyneművé keverem.
Végül 2 lépésben, – mint a piskótáknál,- óvatosan, lazán egybeforgatom, hogy ne törjön össze a fehérje.
A sütőben 180 C°-on, hőlégkeveréssel, kb. 25-30 percig sütöm.
Tűpróba! (A sült banán állagából kifolyólag nem lesz teljesen száraz a pálcika, de nem lehet összekeverni a nyers tojás állagával…)
Ha elkészült, félreteszem, kihűtöm.
Krém:
Minden hozzávalót egy tálba teszek és jól összeturmixolom, egyneművé keverem.
Összeállítás:
A kihűtött csokis-banános piskótára rákanalazom egyenletesen a krémet, és pár órára hűtőbe teszem, hogy a krémben lévő kókuszzsír megdermedjen és szilárdítson az állagán.
Ezután könnyedén szelhető, fogyasztható, – nagy sikerre való tekintettel; dugdosható, 😉
Tipp:
Frissen is jó, de kihűtve szebben szelhető.
A banános csokikrém önmagában is felhasználható, – vagy más ízekkel keverve, – rétegesen pohárkelyhes desszertekhez…
Ha magasabb krémes részt szeretnénk, akkor dupla mennyiséggel kell elkészíteni!
Ha kevesebb a kakaópor, akkor folyósabb lehet, kis + kókuszzsírral és hűtéssel korrigálható! Ha kicsi a banán és kemény, tömör lesz a krém, akkor + 1/2 db banánnal lazítható.
Akinek nem elég édes, az vagy több banánt tehet a krémbe, (figyelembe véve a banán-kakaó arányt, változik a csokisság érzete!), vagy beleturmixolhat néhány szem magozott datolyát… 😉
Megtripláztam a csoki hatást, a lehűlt süti tetejét, 1 réteg olvadt paleo-csokival kentem le, azonnal rádermedt, finom, vékony, roppanó réteget adott, a tetejére lehet kis magyar, szabadföldi, termelői epret helyezni, már csak a színe miatt!
Lekéstem a fotózást… 😉
Boldog jóétvágyat! 😉
2
No Comments