Csokis-banános álom

Csokis-banános álom

Ez egy különleges, krémes, szaftos, csokis-banános álomdesszert.

Aki szereti a banános keserűcsokis ízvilágot nem csalódik ebben a sütiben.

Még a paleo-muglik közt is népszerű lesz! 😉

 

Mivel viszonylag sok a gyümölcs benne a nagy mennyiségű ch miatt, ill. autoimmunosoknak a kakaó is bekönyököl, csak óvatosan a kóstolgatással! 😉

(A recept kb. 24 db 4 x 4 cm kockára elég, egy nagyobb jénai tál méret)

 

Hozzávalók:

 

Piskóta alap:

3 db banán

6 db tojás

4 ek natúr Holland kakaópor (púpos kanál, ha nem szereted keserűen, akkor 1 kanállal kevesebb is elég…)

1 mkk szódabikarbóna

1/4 citrom frissen facsart leve

1 mkk fahéj

2 ek disznózsír (opcionálisan lehet kókuszzsír, vallási, vagy más okból) 😉

1 morzsa só

 

Krémhez való:

3 db banán

4 ek natúr Holland kakaópor (púpos kanál, ha nem szereted keserűen, akkor 1 kanállal kevesebb is elég…)

1/4 citrom frissen facsart leve

1 mkk fahéj, (vagy mézeskalács fűszerkeverék)

4 ek olaj állagú kókuszzsír

1 morzsa só

 

Elkészítés menete:

 

Piskótaalap:

A sütőt előmelegítem.

A nagy jénai üvegtálat (20 x 30 x 5 cm méret) vékonyan kizsírozom alul és körben is. (Ez a hozzávalókon kívüli + disznózsír mennyiség!)

A tojásokat kettéválasztom.

A fehérjét a fahéjjal, (vagy egy kis sóval) kemény habbá verem, mint a piskótáknál.

A sárgájába mindent maradék hozzávalót belekeverek, a banánokat villával előre összetöröm, vagy a habverővel szétpaszírozom és egyneművé keverem.

Végül 2 lépésben, – mint a piskótáknál,- óvatosan, lazán egybeforgatom, hogy ne törjön össze a fehérje.

A sütőben 180 C°-on, hőlégkeveréssel, kb. 25-30 percig sütöm.

Tűpróba! (A sült banán állagából kifolyólag nem lesz teljesen száraz a pálcika, de nem lehet összekeverni a nyers tojás állagával…)

Ha elkészült, félreteszem, kihűtöm.

 

Krém:

Minden hozzávalót egy tálba teszek és jól összeturmixolom, egyneművé keverem.

 

 

Összeállítás:

A kihűtött csokis-banános piskótára rákanalazom egyenletesen a krémet, és pár órára hűtőbe teszem, hogy a krémben lévő kókuszzsír megdermedjen és szilárdítson az állagán.

Ezután könnyedén szelhető, fogyasztható, – nagy sikerre való tekintettel; dugdosható, 😉

 

Tipp:

Frissen is jó, de kihűtve szebben szelhető.

A banános csokikrém önmagában is felhasználható, – vagy más ízekkel keverve, – rétegesen pohárkelyhes desszertekhez…

Ha magasabb krémes részt szeretnénk, akkor dupla mennyiséggel kell elkészíteni!

Ha kevesebb a kakaópor, akkor folyósabb lehet, kis + kókuszzsírral és hűtéssel korrigálható! Ha kicsi a banán és kemény, tömör lesz a krém, akkor + 1/2 db banánnal lazítható.

Akinek nem elég édes, az vagy több banánt tehet a krémbe, (figyelembe véve a banán-kakaó arányt, változik a csokisság érzete!), vagy beleturmixolhat néhány szem magozott datolyát… 😉

Megtripláztam a csoki hatást, a lehűlt süti tetejét, 1 réteg olvadt paleo-csokival kentem le, azonnal rádermedt, finom, vékony, roppanó réteget adott, a tetejére lehet kis magyar, szabadföldi, termelői epret helyezni, már csak a színe miatt!

Lekéstem a fotózást… 😉

 

Boldog jóétvágyat! 😉

0

No Comments

Leave a Reply