Banán-banánhátán pite

banán banán hátán

Ez egykevés alapanyagból, variált, tovább variálható, félig nyers, banános desszert.

Hozzáadott cukor, méz, és/vagy egyéb édesítés szükségtelen…

Frissen is eteti magát, de pár óra , – vagy egy éjszakai hűtést, – kissé szikkadtabban, jobb, szállíthatóbb, szelhetőbb állaggal hálálja meg…

A recept egy 25x25cm négyzetes lecsatolható oldalas formában készült.

 

Hozzávalók:

7 db közepes méretű érett, érettebb banán

5 db közepes méretű házi tojás

4 ek mandulaliszt

6 ek paleo étcsoki

3 ek natur holland kakaópor

1,5 ek állati zsiradék

2 db citrom frissen facsart leve

1 késhegynyi szódabikarbóna

1 késhegynyi őrölt fahéj

1 késhegynyi vaniliapor

 

Elkészítés:

Piskóta:

Egy négyzetes, csatos, szétszedhető tortaformát kizsírozok 0,5 ek állati zsiradékkal, vagy sütőpapírral bélelem az alját és az oldalait is.

A sütőt előmelegítem 200C°-ra.

A tojásokat elválasztom, az egyik edényben a fehérjét a morzsa sóval, és/vagy fahéjjal kemény habbá verem.

A másik edényben a sárgáját,

1 késhegynyi szódabikarbóna

1/2 citrom leve

 

 

Citromos krém:

1 db egész citrom leve

 

 

Csokis krém:

1/2 citrom leve

 

 

Díszítés:

2 ek olvasztott paleocsokit, vékonyan csorgatva, össze-vissza, vagy mintázva díszítem a desszert tetejét.

 

 

Ötlet:

A banán mennyiséget lehet zöbb, ha a kérmek vastagságát szeretném emelni, – de akkor kisebb szelet is már magasabb ch értékkel indul!

Figyelembe kell vennei a párhuzamos arányokat, a krémmennyiség emelésénél, mert az állag kárára mehet!

 

Fahéj helyett jó mézeskalács fűszer, de akkor kell 1 ek termelői méz, (ha belefér), mert az hozza ki az igazi ízt

Ha nem számít a piskóta magassága, és levegőssége, akkor elég csak egyben felverrni a tojásokat (sárgát+fehérjét), és úgy hozzávalokkal együtt a formába lapátolni.

Lehet a citromos-vaniliás banánkrémbe keverni (nem paleozóknak), 1 ek rumba áztatott 2-3 ek mazsolát.

 

0

No Comments

Leave a Reply