“Balcsi” halsült

"Balcsi" halsült

 

A paleo étkezés egyik alappillére a halfogyasztás, nem csak az Omega3 tartalma miatt!

Mégis kevés halrecept található, pedig fontos a rendszeres, minőségi halételek az étlapunkon is a többi tengeriherkentyűk, és “tenger gyümölcsei” társaságában…

 

Itt egy egyszerűen elkészíthető, halsült, ami mégcsak nem is tájidegen tőlünk.

Sült “Balcsi” hal, citromos mártással, “finnyás tesztelő” jóváhagyásával. 😉

 

Hozzávalók:

1 kg “Balcsi” (mirelit) haltörzs (Kb. 6 db)

6 ek paleo mustár

1 mkk só

1 mkk bazsalikom

1 mkk rozmaring

1 mkk őrölt színes bors

1 mkk kapor (Opcionális.)

3 gerezd tört fokhagyma (Opcionális.)

1/2 citrom frissen facsart leve

1/2 mkk cayenne bors ízlés szerint (Opcionális.)

 

Elkészítés:

A sütőt előmelegítem, 200C° -ra.

Vágok 6 db alufólia négyzetes formát.

Kikenem a széleitől 2-3 cm-en belül a paleos mustárral, az összes fűszert a sóval egy tálba mérem, keverem és egyenletesen behintem a mustáros részt.

Átlósan felfektetem rá a – már hideg vízben félig felengedett, és papírtörlővel felitatott bőrű,-  haltörzset, és először a nagyobb szemben levő fóliasarkokat összefogom, felcsavargatom, majd a rövid széleken is.

Nem kell szorosra, ki ne szakadjon! (Ha kiszakadna, no bara, dobok rá külsőleg még egy fóliát… ;))

Amikor mindet így fűszeresen becsomagoltam, egy nagyobb jénai tálba helyezem egymás mellé lazán és 200C°-on kb. 30 percig sütöm, hőlégkeveréssel.

Ha lejárt, akkor a tálat kiveszem, és egyesével, óvatosan a meleg miatt, és hogy ne törjön el a haltörzs, kicsomagolom, visszafordítva a tálba mindegyiket, és visszateszem a sütőbe még 180C°  10-15 percre, hogy tovább süljön és piruljon, hőlégkeveréssel.

Ha kész, azonnal tálalható!

 

Köretként lehet sült paszternákot, citrommártással, (a fotón!), vagy sült zelleres hagymasalátát is kínálni.

De hidegen is felfalható.

 

Boldog jó étvágyat! 😉

 

1

No Comments

Leave a Reply